نوع مقاله : مقاله پژوهشی Released under (CC BY-NC) license I Open Access I

نویسندگان

1 دانشیار بافت شناسی گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز

2 استادیار، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

3 دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشکدۀ تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

4 کارشناسی ارشد، گروه فیزیولوژی ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

هدف: در این پژوهش اثرات تمرین هوازی همراه با مکمل عصاره هیدرو-الکلی میوه قره‌قات بر استرس اکسیداتیو و سیستم دفاع آنتی‌اکسیدانی در بافت قلب رت‌های صحرایی بررسی گردید.

روش‌پژوهش: 24 سر رت صحرایی نر نژاد ویستار بصورت تصادفی به چهار گروه 1-کنترل سالم، 2-مکمل، 3-تمرین، و 4-مکمل و تمرین تقسیم شدند. رت‌های گروه‌ مکمل، روزانه 250 میلی‌گرم عصاره میوه قره‌قات به ازاء هر کیلوگرم وزن بدن به شکل گاواژ خوراکی دریافت کردند. پروتکل تمرین هوازی شامل دویدن روی تردمیل با سرعت 5-24 متر در دقیقه برای 10-60 دقیقه، به مدت هشت هفته، پنج روز در هفته، با رعایت اصل اضافه بار بود. سطوح SOD، TAC، GPX و MDA در بافت قلب اندازه‌گیری شدند. آزمون‌های آنالیز واریانس یک‌طرفه در سطح معنی‌داری 0.05 p< با استفاده از نرم افزار SPSS مورد استفاده قرار گرفت.

یافته‎ها: نتایج نشان داد که سطح SOD در گروه تمرین+مکمل نسبت به گروه کنترل به‌طور معنی‌داری افزایش یافت (044/0=p). سطح TAC در گروه مکمل بالاتر از گروه‌های تمرین و تمرین+مکمل بود (05/0>p). نیز تفاوت معنی‌داری در سطح GPx بین گروه‌ها وجود نداشت (05/0≤p). همچنین کاهش معنی‌داری در سطح MDA در گروه‌های مکمل و تمرین+مکمل با گروه کنترل (05/0>p) و گروه تمرین+مکمل با گروه تمرین (036/0>p) مشاهده شد.

نتیجه‌گیری: مکمل‌دهی قره‌قات به تنهایی ظرفیت آنتی‌اکسیدانی تام و تمرین+مکمل به صورت ترکیبی توانستند به طوری معنی‌داری سوپراکسید دیسموتاز را افزایش و مالون‌دی آلدئید را در بافت قلب رت‌های صحرایی کاهش دهند. بنابراین، تمرین هوازی منظم همراه با مکمل‌دهی قره‌قات سیستم دفاعی آنتی‌اکسیدانی را در بافت قلب رت‌های سالم تقویت می‌کند.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The effect of aerobic training supplemented with hydro-alcoholic extract of Vaccinium Arctostaphylos fruit on oxidative stress and antioxidant defense system of heart tissue of rats

نویسندگان [English]

  • gholamreza hamidiyan 1
  • Elaheh Piralaiy 2
  • Badrkhan Rashwan Ismael 3
  • Zahra Mehri Rokh 4

1 Associate Professor in Comparative Histology, Department of Basic Sciences, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran

2 Assisstant Professor, Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sport Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

3 Ph.D student, Exercise physiology, Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sports Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

4 Master in Exercise Physiology, Department of Exercise Physiology, Faculty of Physical Education and Sports Sciences, University of Tabriz, Tabriz, Iran

چکیده [English]

Introduction: In this study, the effect of aerobic training supplemented with hydro-alcoholic extract of Vaccinium Arctostaphylos fruit on oxidative stress and the antioxidant defense system of the heart tissue of rats was investigated.

Methods: 24 male Wistar rats were randomly divided into four groups: 1-healthy control, 2-supplementation, 3-training, and 4-supplementation and training. Rats in the supplement groups received 250 mg of fruit Vaccinium Arctostaphylos per kg of body weight in the form of oral gavage. Aerobic training protocol included running on a treadmill at a speed of 5-24 m/min for 10-60 minutes for eight weeks, five days a week, with the principle of overload. The levels of SOD, TAC, GPX, and MDA were measured in heart tissue.

Results: The results showed that the level of SOD increased significantly in the training+supplement group compared to the control group (p=0.044). The level of TAC in the supplement group was higher than the training and training+supplement groups (p

کلیدواژه‌ها [English]

  • Aerobic training
  • Vaccinium arctostaphylos
  • MDA
  • TAC
  • GPX