نوع مقاله : مقاله پژوهشی Released under (CC BY-NC) license I Open Access I

نویسندگان

1 گروه علوم ورزشی، دانشگاه کردستان

2 گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مریوان، مریوان، ایران

3 گروه علوم ورزشی، دانشگاه کردستان، سنندج، ایران

چکیده

مقدمه: پژوهش حاضر بررسی اثرمکمل چای سبز با و بدون فعالیت مقاومتی بر سطوح MDA ، TAC و نیمرخ لیپیدی مردان و زنان دارای اضافه وزن بود.

روش شناسی: نمونه آماری این تحقیق 35 زن و مرد (سن: 7/4±9/37، شاخص تود بدن: 2/2±6/28) میانسال داوطلب و دارای اضافه وزن بودند که به صورت تصادفی در سه گروه تمرین + دارونما ، چای سبز و تمرین + چای سبز قرار گرفتند. تمرین مقاومتی به مدت 10 هفته، هفته‌ای 3 جلسه در 7 حرکت و با شدت 70 درصد یک تکرار بیشینه انجام شد. آزمودنی‌های گروه چای سبز روزانه 2 عدد قرص 500 میلی‌گرمی چای سبز و بعد از هر وعده‌ی غذایی مصرف کردند. گروه تمرین + دارونما، با شرایط مشابه، مالتودکسترین مصرف کردند. 48 ساعت قبل و بعد از مداخله، خونگیری در شرایط ناشتایی انجام شد.

نتایج: تری گلیسرید و HDL در هیچ گروهی تغییر معناداری نداشت (05/0<p). سطوح TAC و MDA تنها در گروه تمرین + چای سبز به ترتیب افزایش (012/0p=) و کاهش (003/0p=) یافت. کلسترول تام در هر سه گروه تمرین + چای سبز (006/0p=)، تمرین + دارونما (001/0=p) و چای سبز (020/0=p) کاهش داشت. LDL تنها در گروه تمرین + چای سبز کاهش پیدا کرد (009/0=p).

نتیجه‌گیری: مصرف دوره‌ی10 هفته‌ای مکمل چای سبز همراه با تمرین مقاومتی آثار بهتری نسبت به مصرف چای سبز به تنهایی بر شاخص‌های اکسایشی و ضد اکسایشی و همچنین بهبود نیمرخ لیپیدی افراد دارای اضافه وزن دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات

عنوان مقاله [English]

The effect of 10 weeks of resistance training in combination with green tea supplement on MDA, TAC and lipid profile in overweight adults

نویسندگان [English]

  • Mahsa Kahvand 1
  • Hassan Faraji 2
  • Dariush Sheikholeslami-Vatani 3

1 University of Kurdistan

2 Department of physical education and sport sciences, Islamic Azad University, Marivan Branch, Marivan, Iran

3 Department of Physical Education and Sport Sciences, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran

چکیده [English]

Introduction: The present study investigated the effect of green tea supplementation with and without resistance training on the levels of MDA, TAC and lipid profiles of overweight men and women.

Methodology: The statistical sample of this research was 35 men and women (age: 37.9±4.7, body mass index: 28.6±2.2) middle-aged volunteers and overweight, who were randomly divided into three exercise groups + Placebo, green tea and exercise + green tea were included. Resistance training was performed for 10 weeks, 3 sessions per week in 7 movements and with 70% intensity of one maximum repetition. The subjects of the green tea group consumed 2 tablets of 500 mg of green tea daily and after each meal. The exercise group + placebo, under the same conditions, consumed maltodextrin. 48 hours before and after the intervention, blood sampling was done under fasting conditions.

Results: Triglyceride and HDL did not change significantly in any group (p<0.05). TAC and MDA levels increased (p=0.012) and decreased (p=0.003) only in the exercise + green tea group. Total cholesterol was reduced in all three groups of exercise + green tea (p=0.006), exercise + placebo (p=0.001) and green tea (p=0.020). LDL decreased only in the exercise + green tea group (p=0.009).

Conclusion: 10-weeks consumption of green tea supplement along with resistance training has better effects than consumption of green tea alone on oxidative and anti-oxidant indices and also improving lipid profile of overweight people.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Green tea
  • Oxidative stress
  • Resistance training
  • Lipid profile
  • Total antioxidant capacity